Време за приказка преди сън -Обогатяване на речта чрез приказки

Разказването или четенето на приказки е позната част от времето за лягане. Повечето деца обичат да слушат истории, дори на някои не им омръзва да слушат все една и съща приказка. Времето за приказки помага на децата да учат: първият опит на детето в четенето може да бъде рецитирането на книгата, като детето разгръща страниците на точното място. Детските стихчета и прости рими също са чудесни и помагат на децата да обогатят езика си.

С порастването може да дадете на децата да разглеждат книгите, докато тихичко си лежат в леглото. Можете да пуснете и аудиоприказка и да помогнете на детето да я следи, докато разгръща страниците. Можете също така да запишете и себе си как четете или разказвате любима история; ако детето ходи при баба и дядо или ако се наложи да отсъствате за известно време, то може да слуша успокояващия ви глас, дори когато не сте заедно.

Не се поддавайте на манипулации- някои деца молят за повече от една-две приказки. Хубаво е, да създадете режим като заедно приемете, че ще четете една, най-много две приказки. После, ако молбите за “още” започнат, попитайте: “Какво пише в програмата ни?”. Друга възможност е да прегърнете детето и да му кажете: “Добър опит” (с топла усмивка), докато излизате от стаята или преминавате към следващата точка от режима. Когато просто отразите тази молба (“Май наистина искаш да чуеш още една история”), последвано от успокоението (“Нека сложим книгата до леглото ти, така че да се сетим да почетем от нея и утре вечер”), показвате уважение, без да допускате манипулация. Така и децата знаят кога наистина имате предвид нещо и кога не. Бъдете любезни и категорични едновременно и те ще разберат, че наистина имате предвид това, което казвате.

Много полезно е да направите и малка дискусия за приказката. Попитайте детето кой герой му е харесал, какво би направило то на негово място и т.н. Може да измислите и нов финал на историята. По този начин ще стимулирате експресивната реч на детето, неговото мислене и въображение.

Заспиването може да се окаже трудна задача за някои деца, особено за тези с по-голяма енергичност. Според някои проучвания захарта стимулира децата. Макар тези изследвания да не са категорични, избягването на сладки храни късно вечер или преди сън, може да бъде полезно.

Подберете книжки с кратки приказки, с цветни илюстрации, или с изпъкващи елементи, които да разглеждате. Ако детето започне да заспива не спирайте четенето отведнъж, а изчетете поне още едно-две изречения.

А вие обичахте ли приказките преди сън? Споделете в коментар любимите ви приказки и тези на вашите деца.

Източник: Позитивно възпитание за деца в предучилищна възраст, Джейн Нелсън, Черил Ъруин и Рослин Ан Дафи, ИнфоДар, София, 2017.

Илюстрации: Eugene Smolenceva

10 thoughts on “Време за приказка преди сън -Обогатяване на речта чрез приказки”

 1. БЗдравейте, чудесна статия. Любимата приказка на моя син все още е ” Гъбарко”. Всяка вечер му я чета,само по един път обаче. 🙂

 2. Чудесна статия!
  Моите деца обичаха да четат цяла седмица една и същата приказка, откривайки и преживявайки нови детайли отново и отново. Така се задълбочаваха в събитията и емоциите.

 3. Благодаря Ви за хубавотедуми, към родителите и полезните съвети! Любимата ми приказка е “Работна Мецана”. Знам сия на изуст от дете. Двете ми дъщери също я обожаваха, докато бяха малки и им я пресъздавах. Сега обаче с третото дете( син) , нещата не стоят така. На 3 години и 3 месеца е, но от скоро започна да говори, не обича да му чета, не иска! Не се спира да разглеждаме картинки или го прави за кратко.

  1. Благодаря, Елена. Синът Ви още натрупва речников запас и проучва зрително света около себе си. Може би съвсем скоро ще започне да се вслушва и в приказки. Използвайте моментите, когато детето е спокойно, да показвате картинките и да му говорите. Нека това бъде преди сън или след като е изразходвало енергията си в игри и различни активности. Ако не иска да гледа картинки, опитайте с малки играчки-направете си домашен куклен театър. Следете фейсбук страницата и сайта за още идеи за развитие на речта. Ако се тревожите за езиковото развитие на детето, можете да дойдете на консултация и евентуална диагностика. Намираме се в гр.София. За въпроси и записване на час: 0883 355 685. Поздрави!

 4. Аз обичах да слушам за Зайчето Питър. Сега имам дъщеря на 3.6г и тя много държи да попита за всичко от картинките (“Ама това таралежче сега къде ще ходи, а какво ще прави?) и сякаш не ме слуша докато чета.

  1. Децата в тази възраст са много любознателни, а въображението им е безкрайно. Когато пита за геройте, кажете: “Не знам, сега ще видим какво ще се случи!” и продължете да четете. Опитайте сами да измислите приказки с геройте от историята, която четете.

 5. Изчетох статията и я считам за много полезна. Имам въпрос обаче относно това, как точно да привлека вниманието на синът ми към книжките.
  Той е много малък още, само на 5 месеца, НО аз много държа да му чета и се надявам искрено да прояви интерес в някакъв момент.
  Ако е още много рано, то има ли някаква ориентировъчна възраст в която започват да се интересуват от книжките? Благодаря.

  1. Здравейте! Много е хубаво, че четете на детето. Още е рано то да проявява активно слушане на приказка. Можете да му показвате картинки на животни и да правите звукоподражания. Четете му стихчета и кратки текстове, защото майчиният глас успокоява и със сигурност то се чувства добре. По-активно слушане на приказки, може да очаквате след първата-втората година. Но пак това, което четете или говорите, трябва да е придружено с картинки или играчки, които да покажете. Детето натрупва пасивен речник, след което започва да продуцира собствена реч. Но думите е добре да бъдат онагледени и визуално.
   Поздрави,
   Мариана Мичева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *