Десет правила за отглеждане на невероятни деца

В книгата “Спокойни родители-щастливи деца”, д-р Лора Маркам определя десет най-важни правила при отглеждането на децата. Споделяме нейното мнение и съвети.

  • Най-важното родителско умение: Контролирайте се.

Погрижете се за себе си, за да не избухнете пред детето. Намесете се, преди собствените ви чувства да излязат извън контрол. Помнете, че то ще повтори всяко нещо, което правите- независимо дали ще викате, или ще правите забележки към някой или към себе си.

  • Най-важното задължение на родителя: Бъдете защитник на детето си и никога не го изоставяйте. Ценете детето си такова, каквото е и откликвайте на неговите нужди, а не на това, което вие мислите, че му трябва. Всяко дете заслужава поне един човек, който да е на 110% на негова страна. Това не означава, че детето ви винаги е право. Означава, че то винаги заслужава да вложите допълнително усилия; че всяка частичка любов, която му дарите, има позитивен ефект и значение.

  • Най-важната тайна на родителството: Дисциплината, въпреки всички написани по темата книги, не върши работа. Наказанията винаги влошават поведението на детето. Избягването им е най-важното нещо, което можете да направите, за да отгледате отговорни и внимателни деца. Вместо да наказвате, насочвайте и поставяйте граници на поведението, но винаги проявявайте емпатия към чувствата, включително към тези, които детето ви изпитва към ограниченията, които му налагате. От съществено значение е емпатията и насоките/границите да се прилагат заедно; никое от тях не води до успех само по себе си.

  • От какво се нуждаят децата, за което никой не ви е казвал: безопасно място, където да изразяват чувствата си, докато ги “слушате”. Ако искате да отгледате дете, което може да управлява поведението си, трябва първо да го научите да управлява емоциите, които провокират това поведение. Ако искате да имате дете, което може да контролира емоциите си, то трябва първо да знае, че има безопасно място (вашата прегръдка), където може да поплаче и да покаже гнева си, без да се налага да се крие. Смехът освобождава същото напрежение както и сълзите, затова играта с детето също е чудесен начин да го подкрепите да изрази страховете и неудовлетвореността си. Децата, които докато са малки, получават помощ да се справят със силните си емоции, се научават да управляват собствените си чувства (а следователно и поведението си) в ранна възраст.

  • Това, което детето ви иска да разберете: Че е просто дете, което прави всичко по силите си. Изисквайте от него поведение, подходящо за възрастта му, а не съвършенство и имайте ясни приоритети. Детето ви се формира буквално пред очите ви- то все още се развива и ще израсте голяма част от лошите страни в поведението си. Разхвърляната му стая не е толкова важна, колкото това, как се държи с малкото си братче.

  • Най-полезната мантра: Не го приемайте лично. Каквото и да направи детето ви, ще ви е много по-лесно да реагирате спокойно, ако забележите, когато започнете да се дразните на това. Развийте чувство за хумор. Това ще ви помогне също и да избягвате борбите за надмощие. В тях няма победител.

  • Какво трябва да помните в трудни моменти: Цялото това лошо поведение е заради незадоволени потребности. Задоволете нуждата на детето си от сън, храна, време за разпускане, гушкане, близост, забава, надмощие и безопасност. Постройте на децата си “скеле”- обучавайки ги малко по малко,- за да могат да се справят с това, което се очаква от тях.

  • Кой е най-големият експерт в областта на родителството? Детето ви. Оставете го да ви показва от какво има нужда още от малко. Бъдете готови да се променяте и израствате и се научете да се наслаждавате на този процес.
  • Кое е единственото постоянно нещо? Промяната. Това, което е вършело работа вчера, няма да върши работа утре, затова родителският ви подход трябва да се развива наравно с детето ви. Сякаш всеки от нас има идеалното дете, което да го научи на това, от което се нуждае.
  • Най-важното е: Останете свързани и никога не лишавайте детето си от любов дори за момент. Най-дълбоката причина детето ви да ви съдейства е, защото ви обича и иска да ви се хареса. Но повече от всичко пазете взаимоотношенията си с него. Те са единственото средство, с което можете да му влияете. От тях то има най-голяма нужда. Заради тази близост си заслужават всички жертви, които родителят прави.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *