Вечерен режим на детето. Идеи за занимания преди лягане

Наличието на предсказуем, познат режим, може да облекчи времето преди лягане. Някои деца трудно заспиват или търсят постоянното присъствие на родителя. Следващите идеи за занимания преди лягане, може да ви помогнат да направите режим на детето си, с който то, а и вие да се наслаждавате на сладки сънища.

  • Добре е вечерният режим да започне със семейни игри. В някои семейства се предпочитат настолните игри, други обичат гоненица или бой с възглавници. Най-добре е по-активните игри да са в началото, като идеята е плавно да преминете към по-тихи и спокойни занимания.
  • Дайте време на избор на детето. Ако то се научи да планира дейности в своя режим, общуването помежду ви ще е много по-лесно и няма да има борба за надмощие. Например, нека детето само избере между две пижами, преди да отидете в банята. Избирането на дрехи за следващия ден, също е важно. Често детето сутрин е в стрес, не може да реши какво да облече или не е съгласно с нашия избор. Децата често тестват границите, когато родителите имат малко време. Избирането на дрехи от предишния ден, елиминира потенциалната борба за надмощие. Този ритуал създава умение за преценка и планиране, според времето, сезоните, дейностите и местата, на които ще ходи детето. Заедно изберете подходящите дрешки и обувки. Така пестите и време в ранните зори.
  • Топлата вана е чудесно средство за успокояване-както и време за близост и игра. Ако нямате вана, нека детето вземе топъл душ. Банята следва активните игри и слага начало на “спокойната” част от режима.
  • Миенето на зъбите може да бъде забавна рутина. В някои семейства всички мият зъбите си заедно, като така не само учат детето на добра устна хигиена, а и се забавляват. Тази дейност може да създаде традиция и близост.
  • Разказването на приказки преди сън, е много хубава и полезна дейност. Малките деца обичат да слушат и даже често искат една и съща праказка, която да им се разказва от родителя. Времето за приказки трябва да е предвидено и да не пресрочва определеното.
  • Времето преди сън, предразполага за говорене с детето. То по-лесно споделя проблеми или тревоги, както и преживяни неща. Полезно е, да си измислите ритуал-стихче или песен, което да казвате заедно, преди да загасите лампите. Успокояващи приспивни песни или тиха музика, могат да помогнат за създаването на отпускаща атмосфера.
  • Прегръдката и целувката преди сън, насърчават емоционалното здраве на детето. По проучвания, липсата на близост и допир, допринася за риск от агресивни прояви.

Създаването на режим преди лягане не гарантира, че детето никога няма да има трудности със заспиването. Ако детето каже, че “не може да заспи”, уверете го, че няма проблем. Нека просто да си лежи тихо, да разглежда книжка или да си мисли нещо. Не забравяйте, че заспиването е работа на детето ви. Вие само можете да му създадете условия за това. Най-трудната част от задачата ви може да бъде да отклоните (с любезност и категоричност) молбите за още вода или приказки, след като детето вече си е легнало.

Изберете идеи, които ви допадат и използвайте въображението си да откриете режима, който е най-подходящ за вас и детето ви. Практикувайте режима достатъчно често, за да се превърне в позната част от деня.

Илюстрации: Eugene Smolenceva, Pinterest

Идеи: Positive discipline for preschoolers & for their early years- Jane Nelsen, Cheryl Ervin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *